Kontakta oss

INRIKES

Skattepengar betalade lyxområdet – nu vill de rika ha bort vanligt folk

Publicerat

den

KLASSAMHÄLLET Via skattesedeln betalade Malmös arbetarklass för rikemansstadsdelen Västra Hamnen. Nu försöker de rika i stadsdelen hindra vanligt folk från att bada i sommarvärmen. Anledningen är att de rika anser att stadsdelen bara är till för överklassen.

Västra Hamnen föddes i samband med att kungaparet invigde Bomässan Bo01. Här skulle Malmös överklass få en oas med egen hamn för fritidsbåtar, badbryggor och öppna fria grönområden på Kockums gamla varvsområde. Den dyraste bostadsrätten kostade då 10 miljoner kronor. Bo01 blev en skandal där Malmös arbetare fick betala notan för de rikas lyxlägenheter. Med drygt 50 miljoner i skulder försattes mässbolaget i konkurs. Flera personer i bolagets ledning, däribland Malmös före detta kommunalråd Ilmar Reepalu (s), åtalades för bokföringsbrott. Mässbolagets ekonomichef och förre vd:n fälldes.

Vad vore ett lyxområde utan egen småbåtshamn?

17 år och hundratals miljoner i skattenota senare. Kvällsposten besöker Västra Hamnen och gör ett reportage om rikemansområdet. I reportaget framgår det tydligt att överklassen inte vill att vanliga människor ska besöka Västra Hamnen. I en intern Facebookgrupp för rikemansområdets boende skriver man bland annat att de boende inte är intresserade av mångfald i Västra Hamnen. ”De flesta som investerat i bostadsrätter i VH och många som bor i hyresrätt är inte speciellt intresserade av ett mera mångfaldssprakande VH. I sådana fall finns det många områden av den typen i Malmö där man hade valt att bosätta sig”.

Här brukar de boende vara irriterade över att andra Malmöbor njuter av solen.

I reportaget framgår det bland annat att boende går fram och skäller ut människor som kör och försöker agera privata parkeringsvakter. Samtliga intervjuade i rikemansområdet uppger att de känner sig störda av ökad trafik i området. En av de boende heter Birgitta Sjöman och bor på Scaniaplatsen med utsikt över både havet och Turning Torso. På adressen är snittlönen 40 000 kronor i månaden, det vill säga nästan 15 000 kronor mer än genomsnittslönen för arbetare. Trots det är många av de boende precis som Birgitta Sjöman pensionärer. Som andra boende beskriver hon den ökande trafiken under sommarmånaderna som negativ. Bland annat säger Birgitta Sjöman att hon inte längre kan njuta av sin balkong, hon är även noga med att poängtera att hon har betalat extra för balkongen.

– Jag har jobbat med organisationsfrågor, bland annat i Kungens kommun Ekerö. Jag skulle inte stå ut i Vellinge eller Bjärred. Men det här påverkar livskvaliteten. Jag blir ledsen och förbannad istället för att sitta och njuta av balkongen som jag betalat extra för, säger Birgitta Sjöman till Kvällsposten.

Scaniaplatsen

Enligt en del rika ska inte låginkomsttagare och vanliga inkomsttagare få vistas här.

Andra boende är noga med att poängtera att man inte vill ha ett inhägnat område där bara rika har tillträde. Trots det vittnar många besökare om hur boende har trakasserat och försökt skrämma bort besökare. En som brukar besöka Västra Hamnen under sommaren är Jasmin Fredriksson som arbetar som kallskänka. Enligt henne är det inte ovanligt att de boende anser sig ha rätt till allmänna utrymmen. Jasmin berättar bland annat att hon nästan blev bortkörd när hon satt på en betongbänk och väntade på en vän. En kvinna i 60-års åldern med två barn krävde att Jasmin skulle ge kvinnan och barnen företräde till bänken eftersom de betalar dyrt för att bo i området.

– Jag blev rätt mållös, där var en tom bänk några meter bort liksom. Jag känner flera andra som har varit med om liknande grejer, säger Jasmin Fredriksson till Aktuellt Fokus.

KVP:s reportage finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se