Kontakta oss

UTRIKES

Påven: ”Kommunisterna tänker som kristna”

Publicerat

den

UTRIKES| Påven Franciskus kritiserar makteliten och lyfter upp kommunismen som det kristna idealet.

Påven Franciskus har gjort sig känd för att stå upp för de fattiga runtom i världen. Hans agerande har gjort att många privilegierade väljer att kalla påven för kommunist. I en intervju med den italienska tidningen La Repubblica diskuterar han ämnet.

– Om något, så är det kommunisterna som tänker som kristna.

Han fortsätter med att beskriva likheterna mellan kristendomen och kommunismen.

– Kristus talade om ett samhälle där de fattiga, de svaga och marginaliserade har rätt att ta beslut. Det är inte demagoger, inte Barabbas utan människorna, de fattiga, oavsett om de har tron på en allsmäktig gud eller inte. Det är de som måste bidra till att uppnå jämlikhet och frihet.

Påven diskuterar även högerpopulismen som växt fram runtom i världen. Likt många andra inser påven att missnöjet som lett till högerpopulisternas framgångar kommer från ekonomiska faktorer.

– Tyvärr är det ofta denna (migrations)politik som angrips av folk som är rädda för att förlora sina jobb och få lägre löner. Det monetära systemet är mot de fattiga samt mot invandrare och flyktingar. Det finns även fattiga människor i rika länder som fruktar ankomsten av sina medmänniskor från fattiga länder. Det är en ond cirkel som måste brytas.

Påven vägrar att döma de människor som väljer det högerpopulistiska alternativet. För att besegra högerpopulismen behöves det mer jämlikhet och frihet anser han.

– Vi måste bryta ner de murar som skiljer oss åt. Vi måste försöka att öka välfärden och göra den mer utbredd. För att uppnå detta måste vi bryta ner murar och bygga broar som tillåter oss att minska ojämlikheten och öka friheter och rättigheter.

Franciskus avslutar med att kritisera etablissemanget. Det är när etablissemanget roffar åt sig allt mer makt och urholkar demokratin som missnöjet växer. Med etablissemanget menar han den ekonomiska makten och deras inflytande över massmedia.

– Gapet mellan folk och dagens demokratier vidgas allt mer på grund av den enorma kraften i det ekonomiska och mediala etablissemanget som dominerar (samhället.)

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

 

Fortsätt läsa
Annons