Kontakta oss

UTRIKES

Protester i Filippinerna mot forne fascistdiktatorns ”hjältebegravning”

Publicerat

den

20160807-marcos-burial-libingan-bayani_5c6c8b81b4fa43c594fbbe282933a9fa

FILIPPINERNA| I Manila, Filippinerna utbröt det kravaller efter att landets forne fascistdiktator Ferdinand Marcos fick begravas med en hjälteceremoni.

I fredags utbröt det kravaller i Manila. Den forne diktatorn Ferdinand Marcos fick en kontroversiell hjältebegravning på hjältarnas begravningsplats, den högst ansedda kyrkogården i landet. För att undvika kravaller hade man försökt hemlighålla ceremonin, men den läckte ut till allmänheten som gick ut på gatorna i protest.

Marcos dog 1989 men kroppen har varit nedkyld i väntan på begravning. Familjen har eftersträvat en hjältebegravning men den hatade diktatorns begravning har fått vänta efter massornas protester. Den nya presidenten Rodrigo Duterte uppges ha gett begravningen sin tillåtelse.

Marcos var Filippinernas fascistiske diktator mellan 1965 och 1986. Efter att han blev avsatt av folket blev han tvungen att fly till Hawaii där han bodde fram tills sin död. Hans fru Imelda Marcos blev känd för omvärlden för att hon hade världens största skosamling med över 3000 dyra lyxpar av skor samtidigt som fattigdomen i landet var bland de värsta i Asien. Frun återvände till landet på 1990-talet och försökte ta makten genom demokratiska presidentval som införts men misslyckades.

Marcos blev avsatt av en massiv folkrörelse och hade ett väldigt litet stöd i landet. Efter hans död har det växt fram en större rörelse som kallas Marcos-falangen. Marcos-falangen är en allians av landets auktoritära konservativa och fascister. Majoriteten av stödet kommer från landets privilegierade.

Filippinerna har sedan demokrati infördes fått problem med att få fram populära presidenter. Presidentposterna har växlat mellan ett fåtal familjer med samma nyliberala ideologi. Samtidigt har landets ekonomi halkat efter med ökad fattigdom och kriminalitet som resultat.

Marcos-falangen har växt fram och plockat stöd hos massan genom att påpeka att under diktatorns tid var kriminaliteten låg. De vill införskaffa dödsstraff och undantagstillstånd för att stoppa kriminaliteten.

Marcos inledde sin politiska karriär med att mörda sin fars rivaler. Han blev dömd för ett mord men överklagade till högsta domstolen där han blev frikänd under mystiska omständigheter. Under hans tid vid makten mördades över 3200 civila, 35 000 torterades och runt 70 000 politiska motståndare blev fängslade. När Marcos blev tvungen att fly landet hade han med en rikedom på 35 miljarder amerikanska dollar, Filippinernas statsskuld låg då på 28 miljarder dollar.

Duterte fångar upp missnöjet
Duterte är den första populära presidenten i landet. Trots att han har en bakgrund som maoist och trots att landet ligger i inbördeskrig med den avskydda maoistgerillan New People Army, vann han en rekordseger i valet.

Dutertes framgångsrecept var att med populistisk socialdemokrati, eller centersocialism som han själv definierar det, plocka upp rösterna från landets fattigaste befolkning som blivit hårt utsatta efter landets nyliberala politik. Samtidigt med sin maoistiska bakgrund valde han att förespråka det han numera blivit känd för: en totalitär kamp mot kriminalitet och korruption. Genom att utlova utrotning av landets kriminella och korrumperade politiker lockade han över Marcos-falangens väljare.

Att ena de två grupperna har varit problematiskt då de är stora motståndare. Marcos begravning visar en splittring bland hans väljare där de ena protesterar medan andra firar. Tidigare har Aktuellt Fokus rapporterat om en annan splittring när det kommer till utrikespolitiken. Marcos-falangen är USA-vänlig medan Duterte och landets fattiga befolkning är mot det amerikanska inflytandet i landet. Duterte har redan brutit flera samarbeten med USA och öppnat upp förhandlingar med Ryssland och Kina.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons