NOTISER

Klassamhällets dolda leende – tandhälsa och klasskillnader

3561966
KLASSAMHÄLLET | Hur du ser ut i munnen och statusen på dina tänder talar om vilken samhällsklass du tillhör. Den borgerliga regeringen har under sin mandatperiod utredde svenskarnas tandhälsan och nu har även Socialdemokratiska fackförbundet LO granskat svenskarnas munnar. Tandvårdspatientens ställning behöver förbättras, liksom samhällets styrning och uppföljning. Det konstaterar utredaren Bengt Germundsson, själv tandläkare och kristdemokrat, i sin utvärdering av alliansens tandvårdsreform från 2008 skriver tidningen Arbetet.

Utredningen visar också att var femte svensk aldrig går till tandläkaren, och att många låter bli av ekonomiska skäl. Det är utsatta grupper som arbetslösa, personer med sjuk- eller aktivitetsersättning och personer med låg utbildningsbakgrund som undviker att gå till tandläkaren. Man har helt enkelt inte råd. Tandvårdsreformen innebar att alla över 20 får ett årligt bidrag till tandvård. För utsatta grupper som fått sin ekonomi försämrad under senare år räcker det inte långt.

–Det är utsatta grupper som arbetslösa, personer med sjuk- eller aktivitetsersättning och personer med låg utbildningsbakgrund som undviker att gå till tandläkaren, kommenterar Kjell Rautio på LO, som precis tagit del av utredningen till Arbetet.

Kjell Rautio, som var författare till LO:s egen rapport om tandhälsa och klasskillnader, Klassamhällets dolda leende, som kom i somras. För att förbättra tandvården föreslår utredningen ett antal åtgärder inom reformen, som att stärka patientens ställning med ökad konsumentsäkerhet, bland annat en obligatorisk prisjämförelse. Utredaren vill också öka subventionsgraden, men också samhällets kontroll. När marknadsekonomin har inbjudit till överbehandlingar och ökade vinstuttag för både privata aktörer och bolagiserad folktandvård. Så det behövs mer övergripande förändringar, konstateras i utredningen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. Örjan lundgren

    2015-09-02 den 16:49

    KLASSAMHÄLLET I ETT NÖTSKAL…GÖRAN PERSSON SKULLE FIXA EN TANDVÅRDSREFORM LOVADE HAN…HAN TYCKTE ATT MAN INTE GENOM ATT ÖPPNA SIN KÄFT ATT FOLK SKULLE SE…VILKEN SAMHÄLLS-KLASS MAN TILLHÖRDE…MEN DET BLEV BARA ORD…OCH NU ÄR MÄNNISKOR TANDHÄLSA I ETT BEDRÖVLIGT SKICK…HÖJ SKATTEN…FÖR AKTIEBOLAGEN…SKATTEFLYKTINGAR OCH DE RIKA OCH GENOMFÖR GÖRAN PERSSONS LÖFTEN

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp