UTRIKES

Högerhuliganer attackerade kvinnor och barn

SPORT| Högernationalistiska huliganer för Borussia Dortmund attackerade kvinnor och barn som rest från Leipzig för att se lördagskvällens bundesligamatch.

Leipzigs supportrar bombarderades urskillningslöst med föremål och ett flertal skadade och fick plåstras om utanför arenan. Polisen tvingades ta till batonger och pepparsprej mot huliganerna. Fyra poliser och en polishund skadades.

Enligt tysk polis var huliganerna ”extremt våldsamma” och polisen grep 28 personer under oroligheterna inför matchen som Dortmund vann med 1–0.

Haft stora problem med högerextrema huliganer
Borussia Dortmund är en klubb som haft stora problem med högerextrema och nazistisk verksamhet på läktarplats under en längre tid. Supportrar har vecklat ut banderoller med högerextremt budskap på och även banderoller där bla en förbjuden nazistisk organisation hyllas. Flera av klubbens ledande huliganer har dokumenterade kopplingar  till högerextrema grupperingar inom Autonoma Nationalister.

Det har startats motreaktioner bland supportrarna som vill tvinga bort denna högerextrema avart från läktaren. Men dessa utsätts för våld och hot av den högerextrema huligangruppen. Även fotbollsklubben arbetar aktivt mot nazism, rasism och våld på läktaren.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp