UTRIKES

Spanska Socialdemokrater föredrar högerkonservativ minoritetsregering

psoeSPANIEN| Efter två val med oklar utgång, rullande politiskt dödläge och en avsatt partiledare kan det politiska kaoset i Spanien nu få ett slut. Ett möte i socialdemokratiska PSOE ska i dag klargöra om de låter högerpartiet PP att bilda regering..

Över 250 PSOE-politiker träffas för att bestämma om de ska lägga ner sina röster i en förtroendeomröstning i nästa vecka, vilket skulle ge PP-ledaren, premiärminister Mariano Rajoy, möjlighet att bilda en minoritetsregering. Besked från mötet väntas under söndagseftermiddagen, rapporterar spanska medier.

Bakgrunden är att valen i december och juni slutade med att PP blev störst, men med otillräckligt väljarstöd för att regera utan brett stöd av andra partier. PP har stöttats av det liberala uppstickarpartiet Ciudadanos, men PSOE har under ledaren Pedro Sánchez vägrat lägga ner sina röster i en förtroendeomröstning.

Socialdemokraterna har vid flera tillfällen fått möjlighet att ta rodret och bilda regering med stöd av vänsterkoalitionen Podemos men socialdemokratiska PSOE avisade den handen. Istället har Socialdemokraterna vänt skutan höger ut.

Spaniens parlament har till den 31 oktober på sig att utse en ny regering. Om det misslyckas blir det ett ännu en gång nytt val, i december.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp