UTRIKES

Avslutade oönskad graviditet – Ung kvinna dömd till fängelse

IRLAND | Den nu 21-åriga kvinnan på Nordirland beställde i juli 2014 två olika sorters abortpiller på nätet och avslutade en oönskad graviditet. Nu dömd hon till 3 månaders fängelse.

Kvinnan var 19-år när hon valde att avsluta en graviditet. Hon beställde abortpiller från en abortklinik. Strax därefter fick hon missfall efter att ha tagit dem, skriver Belfast Telegraph. Enligt åklagaren hade kvinnan flyttat in en ny bostad några månader tidigare. Hon berättade för sina rumskompisar att hon var gravid och sparade pengar för att göra en abort i England.

Men hon lyckades aldrig fixa pengarna utan kvinnan tog kontakt med en abortklinik i England för att få hjälp. Enligt 21-åringen själv ska hon ha rådfrågat kliniken om aborttabletterna. En dryg vecka senare kopplades polisen in. Då hade rumskompisarna tipsat om att kvinnan köpt piller för att frammana den olagliga aborten. När polisen kom till bostaden i södra Belfast. Rätten dömde henne på två punkter – för att ha begått aborten och för att ha köpt abortpiller med syfte att frammana missfall. Hon dömdes till tre månaders fängelse, villkorligt.

Kvinnan, som var 19 år gammal när hon utförde aborten, beskrev i rätten att hon känner sig som ett offer för systemet. Hon påpekade att hon inte skulle åtalats om hon bott i någon annan del av Storbritannien. Hennes advokat säger att kvinnan kände sig tvungen att vidta ”desperata åtgärder”. I Nordirland tillåts bara aborter om kvinnans liv är i fara eller om graviditeten riskerar att leda till fysiska eller psykiska skador. Har graviditeten gått längre än tio veckor är aborten olaglig oavsett. Därför åker tusentals kvinnor till England för att göra abort på klinik. Nordirlands nuvarande abortlag har inte ändrats sedan 1861.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp