UTRIKES

Fortsatta protester mot EU-elitens demokratifientliga handelsavtal

TTIP| Aktuellt Fokus rapporterade sent i Oktober att protesterna mot EU-elitens handelsavtal CETA i Belgen kvävts av en intern uppgörelse. Men nu har motståndet kommit igång i grannlandet nederländerna.

Sedan två veckor tillbaka såg det ut att avtalet stod utan återvändo. Motståndet i Belgien låg främst i Vallonien där man oroat sig för att landets jordbruk skulle drabbas hårt av det demokratifientliga handelsavtalet.

Nu uppger TT att Nederländerna ser ett växande missnöje med EU-elitens beslut. Demokrativänner har under en tid samlat ihop namnunderskrifter och har fått ihop två tredjedelar av de 300 000 namnunderskrifter som behövs för en folkomröstning.

Regeringen i Nederländerna sägs förespråka handelsavtalet. Trots att den minskar möjligheten för folket att kunna påverka vad som görs med deras välfärd. Bland annat innehåller både TTIP och CETA förslag på direktörsdomstolar, där företag får möjlighet att stämma stater som stiftar lagar som i deras mening står i vägen för ökad vinst.
TTIP och CETA är syskonavtal där TTIP ska gälla mellan USA och EU och CETA ska gälla mellan EU och Kanada. USA och Kanada är tillsammans med Mexiko redan med i ett liknande handelsavtal vid namn Nafta, där direktörsdomstolar återifinns.

Obamas regering blev varse om detta då man stoppade TransCanadas bygge av en oljeledning. Man hade helt enkelt bedömt den vara ett hot mot USAs befolkning och miljö. TransCanada kunde tack vare Nafta begära ut 15 miljarder av skattebetalarnas pengar för att deras oljeledning stoppades.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp