UTRIKES

Idag släpps visselblåsaren Chelsea Manning fri

USAIdag väntas visselblåsaren  Chelsea Manning lämna Fort Leavenworths militärfängelse i Kansas som en fri kvinna.

Idag vänta spiondömda Chelsea Manning släppas från fängelset. Manning är känd världen över för att ha lämnat ut hundratusentals försvarsuppgifter rörande USA:s krig i Afghanistan och Irak som publicerades av Wikileaks – och för sin kamp för att få byta kön. Hon dömdes 2013 till 35 års fängelse för bland annat spioneri och stöld

Barack Obama beslutade strax innan han avgick som president i januari att Manning skulle friges i maj och kortade därmed hennes straff med över 30 år.

Människorättsgruppen Amnesty International välkomnar Mannings frigivelse och uppmanar samtidigt myndigheterna att utreda hennes avslöjanden, som man menar kan utgöra möjliga krigsbrott.

”Även om vi firar att hon nu är fri kommer vi fortsätta att kräva en oberoende utredning av de eventuella kränkningar av de mänskliga rättigheterna som hon avslöjat, samt att det måste finnas ett skydd så att visselblåsare som Chelsea Manning aldrig mer kommer utsättas för en sådan fruktansvärd behandling som hon fått utstå”, skriver människorättsorganisationen i ett pressmeddelande.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Upp