Kontakta oss

UTRIKES

Vänstern spräckte gammelpartiernas makt i Spanien – Kan innebära nyval

Publicerat

den

SPANSKA VALET| Valresultatet från gårdagens parlamentsval i Spanien kan innebära ett nyval för spanjorerna. I och med att gammelpartiernas makt spräcktes råder det osäkerhet om en ny regering kan bildas.

Enligt spansk lag måste parlamentet vara samlat senaste den 13 januari. Efter detta datum har politikerna två månader på sig att bilda en ny regering. Misslyckas det kommer spanjorerna tvingas återvända till valurnorna på grund av utlyst nyval från premiärministern.

Gårdagens stora vinnare i valet blev som väntat det nystartade vänsteralternativet Podemos. Trots att partiet bara har funnits i ett år fick partiet drygt 20 procent av rösterna. Podemos grundades ur den protestvåg som sköljde över Spanien då de systemtrogna gammelpartierna lät folket betala för kapitalets kriser.

Gårdagens val innebär däremot inte att Podemos är garanterade någon egentlig makt över parlamentet. Den tidigare tvåpartistaten har nu fyra stora partier att ta hänsyn till. Förutom de tidigare gammelpartierna Partido Popular (Högern) och PSOE (Socialdemokraterna) fick även det systemtrogna centerpartiet Ciudadanos röster nog för att ta sig in i parlamentet.

Mot högern för demokrati

När valresultatet stod klart gick socialdemokraterna ut och gratulerade Partido Popular till att de blev största parti. Socialdemokraterna menade däremot på att det är uteslutet att samregera mot högerpartiet. Enligt Socialdemokraterna har Spanien tydligt visat att folket vill ha en ny vänster-era som kan bryta den gamla högerhegemonin i landet.

Under den gamla högerhegemonin fick spanjorerna inte bara betala för kapitalets kriser med politikernas nedskärningspolitik. Man fick även betala med sin frihet. Under Partido Populars senaste regeringsperiod införde högerpartiet en rad inskränkningar i demokratin.

podemos

Podemos demonstrerar mot EU och den kapitalistiska nedskärningspolitiken

Under den gamla högerhegemonin fick spanjorerna inte bara betala för kapitalets kriser med politikernas nedskärningspolitik. Man fick även betala med sin frihet.Politikerna förbjöd nämligen alla demonstrationer som kritiserade regeringen. Straffet för att delta i demonstrationer kunde resultera i böter på flera hundratusen euro. De odemokratiska lagarna som i folkmun kallas för ”munkavlelagarna” infördes främst för att motarbeta den proteströrelse som Podemos kom att grundas ur. Bland annat för att försöka stoppa den växande antikapitalismen i landet. Podemos massiva intåg i parlamentet är därför ett hårt slag mot etablissemanget.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se