UTRIKES

Rekordhetta i Litauen – hundratals till sjukhus

INRIKES Extremhettan över Baltikum har slagit värmerekord i Litauen. Hundratals människor har tvingats uppsöka sjukhus. Skolor har stängts.

Den senaste veckan slogs värmerekordet i Litauen, det har aldrig varit så pass varmt i juni månad som det är nu. Mätningar visar att nordliga baltstaten haft över 33 grader varmt i stora delar av landet. Under torsdagen slog hettan till ytterligare och en kokande värme på över 36 grader uppmättes på flera håll i Litauen.

Mer än halva befolkningen har påverkats hårt efter den senaste veckans extremvärme i Litauen. Över hela landet har kommunerna tvingats stänga ned för- och grundskolorna.

I onsdags dog sex människor i olika drunkningsolyckor efter att dom försökt skydda sig mot värmen i sjöar och vattendrag. Samtidigt har sjukvården tvingats ta emot hundratals människor som drabbats av värmeslag, vätskebrist och andra värmerelaterade åkommor.

Forskare pekar på klimatförändringarna

Forskarna drar tydliga kopplingar mellan extremhettan och klimatförändringarna.

“Litauen brukade hade värmeböljor men nu uppstår dom oftare och är mer intensivare på grund av klimatförändringarna.” säger Donatas Valiukas, klimatforskare vid Vilnius universitet till nyhetsbyrån AFP.

Landets jordbruksminister har varnat för att den senaste tidens hetta kan innebära klimattorka som hotar livsmedelsproduktionen för landets 2,8 miljoner invånare.

Källa: AFP.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

To Top