ARBETSLIV

Arbetsdomstolen slår fast arbetarfientlig dom – lönedumpning blir norm i byggbranschen

OTRYGGA SVERIGE| Arbetsdomstolen slog fast i en ny dom att lönedumpning är helt okej om det handlar om utländsk arbetskraft. Svenska modellen med schyssta avtal inom byggbranschen är satt ur system och arbetsköparna jublar.

Inom byggbranschen består en stor andel av arbetskraften av gästarbetare. Till skillnad från de svenska byggnadsarbetarna saknar arbetare från andra EU-länder ett svenskt yrkesbevis, som regleras i yrkesutbildningsavtalet. Ett dokument som bland annat visar hur många timmar man gått som lärling och som ger rätt till full lön enligt byggavtalet. Den som saknar svenskt yrkesbevis får i stället max 88 procent av lönen enligt samma avtal.

Arbetsköparna jublar – snart lönesänkning för alla
Arbetsköpare jublar och ser det som första steget att kunna sänka lönen för alla arbetare inom byggbranschen. Det börjar med lönedumpning för utländska arbetarna och snart kommer svenska arbetares löner attackeras på samma sätt.

Enligt Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, där det stämda bolaget är medlem, var domen väntad och samtidigt ”glädjande”.

Då parterna inte kommit överens om ett nytt yrkesutbildningsavtal, prövade Byggnads att gå domstolsvägen genom att man våren 2014 stämde det irländska bolaget ICDS för brott mot kollektivavtalet. Orsaken var att bolaget på flera stora byggen i Skåne just betalade sina anställda 88 procent av full lön. Facket yrkade på 3,5 miljoner kronor i skadestånd.

Under onsdagen kom Arbetsdomstolens dom som sitter i arbetsköparens knä. Facket förlorade och får i stället stå för rättegångskostnader på närmare 1 700 000 kronor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. peter

    2016-09-16 den 16:51

    Helt i linje med Bryssels önskemål .

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp