Kontakta oss

DEBATT

Så ger vi vården en ärlig chans

Publicerat

den

DEBATTDen kommande valrörelsen kommer förmodligen att handla om vården. Redan nu slåss partierna om vem som kan skjuta till med de högsta summorna i sin budget. Men problemet ligger inte i pengarna, utan i styrningen.

Vanligtvis brukar det finnas två olika sätt att styra väldfärden enligt de rådande ekonomiska teorierna. Den ena är att det styrs av staten, och den andra är att det styrs av marknaden. Beroende på vem du frågar kommer de antagligen att föredra än den ena eller den andra modellen för att styra välfärden på, som i fallet med vården.

Att vårdens senaste tidevarv har styrts av en marknadsextremism är det nog ingen som säger emot. Profiten har varit grunden för verksamheten och hur mycket vi än inbillar oss att kunden är kung så har patienterna väldigt lite att säga till om i den svenska vården. Samtidigt har den styrmodell som blivit tillämpad genom hela landet – i form av New public management och Lean – gett oss en konstig hybrid av statligt och marknadsstyrt.

Inom New Public Management ska ju kommunerna köpa in tjänsterna från vårdföretagen. Det är alltså kommunen som är kung, inte patienterna. Och den som bestämmer ifall pengar ska delas ut är kommunen. Företagets ledning anser sig å andra sidan veta vad som är bäst för verksamheten, eftersom man har läst det på diverse kurser om Lean och andra styrningsmodeller som gynnar den kapitalistiska marknadsextremismen.

Att mer pengar skulle lösa de här grundläggande problemet känns förbannat långsökt. Istället borde vi fundera på om det inte är läge att kollektivisera verksamheterna. Men vad är då kollektivisering? Är det statligt eller marknadsstyrt?

Nej, det innebär att vårdpersonalen äger verksamheten och bestämmer hur den ska drivas. Det är ju trots allt hos läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som kompetensen verkligen ligger hos. Inte hos politiker som aldrig är på plats eller chefer som hoppar från jobb till jobb i syfte att lyfta sin egen karriär.

Den som har följt den senaste tidens rapportering kring vården inser nog att det finns gott om pengar, men de hamnar fel. De ska läggas på patientens bästa och därmed ska också de som arbetar närmast patienterna vara de som ska få styra arbetsplatsen. Självklart finns det också skräckexempel där exempelvis barnmorskor har nekat abort eller där personalen talat illa om vaccin. Men de få exemplen skymmer också den övergripande kompetens som finns och alltid har funnits hos vårdpersonalen. Det skymmer också den enorma empati och välvilja som vårdpersonal besitter.

Vården behöver många satsningar. En av dessa måste vara viljan att inse att en annan vård är möjlig. En vård som styrs av vårdpersonalen och är till för patienterna.

Isak Olsson
debatt@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons