Aktuellt Fokus

OPINION

Nyhetsbloggar upprörda när förslag för ändrat presstöd presenteras

DEBATT| I dagarna presenterade regeringen en medieutredning där man föreslår diverse ändringar för presstödet. Ändringarna syftar till att bredda stödets utformning och bland annat vill man skjuta till med 165 miljoner kronor extra. Något som upprör diverse nyhetsbloggar.

Det tilltänkta stödsystemet för nyhetsmedier kan som tidigast träda i kraft den 1 januari 2018. Men redan nu väcker utredningen agg trots att det är långt kvar innan den kan klubbas igenom. Först måste den på remiss, sedan hamna på riksdagens bord där förslag om utformning beslutas och sist måste EU-kommissionen godkänna den.

Bland de förändringar som gjorts är att man släpper in fler i stödsystemet. Däribland gratistidningar, digitala medier och nyhets- och bildbyråer. Utöver det skärper man också kraven på innehållet. Det mest uppmärksammade kravet är ”respekt för alla människors lika värde”, vilket är samma krav som redan finns för public service-medier.

Vill stärka lokaljournalistiken
En förhoppning med utredningen är att den leder till ökat stöd för lokaljournalistiken. Bara de senaste tio åren har den lokala nyhetsrapporteringen drabbats med enorma nedskärningar. Resultatet innebär att nyhetsrapporteringen kommit längre bort från vanligt folk, vilket man nu hoppas råda bot på.

Ett annat, mer uppseendeväckande, förslag är att det ska utses en kommitté bestående av representanter från branschen. Denna kommitté kommer att ha i uppdrag att bestämma vem som får presstöd. Förslaget har fått kritik bland annat från professor Lars Nord som till Sveriges Radio sa att han inte förstod hur det skulle tillämpas.
– Det finnas goda intentioner med det här. Vad jag tycker blivit dåligt belyst är hur det i praktiken ska fungera. Hur man ska bedöma den här kvalitén och vilka som ska bedöma i den här nya mediestödsnämnden som ska tillsättas.

Ägarkoncentrationen frånvarande fråga
Samtidigt är frågor kring ägarkoncentrationen en frånvarande fråga i diskussioner kring nyhetsmedier och det statliga stödet. Schibsted äger exempelvis 91% av Aftonbladet, hela Svenska Dagbladet och 35% av Metro. Bonnier AB äger Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, Veckans Affärer och Sydsvenskan samt TV4.

Men om denna fråga kommer att tas upp av diverse nyhetsbloggar som ojat sig över förändringar i presstödet återstår att se. Även om förändringarna skulle slå igenom kommer det som sagt att ta lång tid innan de verkligen blir aktuella.

Andreas Isak Olsson
debatt@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

 1. Helena ( jurist )

  2016-11-08 den 18:37

  Problemet är att det är mer öppet för att ÅSIKTER styr istället för tydliga regler !

  \”Respekt för allas lika värde\” låter bra , men så länge det inte är specifikt i sin innebörd eller juridiskt definierat så är denna klyscha mest en åsikt och därmed godtycklig ! !

  Är regler inte klara och tydliga hela vägen så öppnar man för korrupt tänkande . . Åsikter och påtryckningar kan därmed påverka beslut ! !

  Förslaget är dåligt !

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upp