Aktuellt Fokus

KRÖNIKA

Loan Sundman om SD-festen på Grand Hotel: ”En av de mest bisarra kvällar jag varit med om”

loanakesson2KRÖNIKA| Journalisten Loan Sundman skriver om sina upplevelser inifrån Sverigedemokraternas överklassjippo på Grand Hotel i Stockholm där stora delar av Europas högerradikala politikerelit befann sig under kvällen.

I två dagar har det skrivits och rasats mot Sverigedemokraternas ”Alternativa Nobelfest” på Grand Hotell i Stockholm, med all rätt, då det är en skam att upplåta det finaste hotellet i stan till de mest Putinvänliga och demokratifientliga högerkrafter som Europa har just nu.

Människor har hårt kritiserat Grand hotells ledning som utan tanke på kontext eller konsekvenser låtit Sverigedemokraterna boka Vinterträdgården för detta event. Jag tog på mig att bevaka det hela på plats, att se huruvida det skulle bli protestdemonstrationer utanför ingången eller ej.

I sällskap med några vänner tog jag mig till Grand på fredagseftermiddagen, alldeles på tok för tidigt förstås, det fanns inte en människa på plats. Det blåste kallt på Blaisieholmen så vi bestämde oss för att vi lika gärna kunde vänta in händelserna inomhus.

Vi slog oss ner vid ett trevligt bord i Grands bar, suveränt sköna fåtöljer och jag gillar faktiskt stukatur och kristallkronor. Vi beställer in te, kaffe till vännerna och ett glas vin till undertecknad.

Efter en stund dyker ett bekant ansikte upp. Mr Nigel Farage tillsammans med EU-parlamentariken Peter Lundgren, de står och ser lite bortkommna ut men sätter sig sedan vid bardisken. Ett glas innan ombyte av kläder antagligen.

Det börjar så smått droppa in män i smoking och fluga, en och annan överpråligt klädd kvinna och vi beslutar snabbt att här stannar vi kvar.

Jag och kamraten går ut och röker en sväng och då kommer marionettdockan i hög person. Lite nervöst rättar Jimmie Åkesson till flugan innan han kliver in genom svängdörrarna.

Fler och fler av de smokingklädda männen och de pråliga damerna kommer. Inga kända ansikten alls. Sverigedemokrater från landsorten och det är nu jag twittrar att Modebloggarna gjorde helt rätt i att byta hotell. De hade fått akut vinterkräksjuka.

Det fanns säg ett par tre damer som hade lyckats med sin klädsel, för herrarna är det ju lättare. Det är svårt att misslyckas med en smoking liksom. Eller en paraduniform med tillhörande medaljer. Jag och kamraten går ut och röker en sväng och då kommer marionettdockan i hög person. Lite nervöst rättar Jimmie Åkesson till flugan innan han kliver in genom svängdörrarna.

Det som slår mig är att de ser så ensamma och obekväma ut, de ser runt om i rummet med minen hos några som undrar ”Hur tusan hamnade vi här”?

Vi återvänder in i baren som nu är full med folk, plötsligt är de liksom alla där. Jag har Mattias Karlsson bakom ryggstödet, Kent Ekeroth skymtar med sitt babyface lite längre bort i rummet. Ian Wachtmeister med hustru slår sig ner vid bardisken. Han är klädd i tweedkavaj, hon i en klädsam glittrig klänning. Det som slår mig är att de ser så ensamma och obekväma ut, de ser runt om i rummet med minen hos några som undrar ”Hur tusan hamnade vi här”?

En man kommer fram till vårt bord, slänger fram näven och säger: ”Du är från Researchgruppen eller hur?”. Väluppfostrad som jag är så svarar jag ja och hälsar artigt. Han heter Peter och hävdar att vi har träffats tidigare. Jag har ingen aning. ”På Pride”, säger han, ”i tältet.”
Ehh, jaha ok…

Vid närmare eftertanke så var jag aldrig i nåt tält på Pride, men ok.

SD-damerna runt omkring verkar plötsligt ha fattat att det sitter en hemelin i kattrummet och om blickar hade kunnat döda så hade ingen kunnat skriva den här texten.

I foajén står Jörgen Fogelklou med sällskap och jag biter mig i tungan för att inte säga: ”Hej Afghan”.

Jag noterar att hotellchef Madeleine Barck går runt i lokalen. Hon ser bekymrad och orolig ut.
Vi är tre personer som upptar ett bord för sju personer och baren är knökfull men servisen säger att det är lugnt, det här är ert bord. Sen så ler hen lite.

Vi går ut och röker igen. I foajén står Jörgen Fogelklou med sällskap och jag biter mig i tungan för att inte säga: ”Hej Afghan”.

När vi står utanför så kommer ett gäng tappra demonstranter, de är ca. en handfull. De ropar ”Ingen människa är illegal” Direkt så är där två polispikéer och ett dussin konstaplar. De tappra få blir hållna på avstånd och fick troligen legitimera sig.

Samtidigt så börjar de ”mindre prominenta gästerna” förflytta sig från baren till Vinterträdgården. Man måste gå ut genom huvudingången, runt hörnet på huset och in genom en annan dörr. För de riktigt ”fina” så finns det en trappa inomhus.

Någon ropar ”Hej Lovisa!” Det är Hanna Lindholm som jag har språkat med på Twitter flera gånger. Jag ger henne en komplimang för hur fin hon är ikväll, ja jösses hon var ju faktiskt välklädd, till skillnad från 95% av de andra damerna.

”Jag får visionen av människor som spelar Mozart o dricker champagne medan de samtidigt skickar andra människor i döden.”

Kvällen har nu tagit slut för mig och mitt sällskap, baren har tömts på högerextremister och vi försöker samla våra intryck. Min vän som är flykting från Balkankriget har nära till tårar, för hen så blev det igenkänning, nationalister som intar de fina salongerna. Som hen sa: ”Jag får visionen av människor som spelar Mozart o dricker champagne medan de samtidigt skickar andra människor i döden.”
Vad jag såg var väldigt många osäkra, malplacerade människor. För höga skratt, för många påklistrade leenden, för många blickar över axeln. Vad jag kände var ett rum fyllt av konstlad glättighet och ångest. Alla höll stenhård koll på varandra.

Detta var en av de mest bisarra kvällar jag varit med om men insikterna den gav mig mig var fan värt det hutlösa priset för ett glas vin.

Loan Sundman
loan.sundman@aktuelltfokus.se

16 kommentarer

16 Comments

 1. Anneli Ritäkt

  2016-11-06 den 11:45

  Finns det ingen här som reagerar på att vår statsminister nyligen var på samma hotell och frotterade sig med bank-och näringslivseliten?

 2. Sven

  2016-11-05 den 20:19

  En simpel bondkatt bland hermelinerna.

 3. Miss Me

  2016-11-05 den 18:43

  Väldigt kul att läsa om dessa malplacerade människor?
  Bra gjort Loan ?

 4. jan mellring

  2016-11-05 den 17:11

  \”de mest Putinvänliga\”
  hur kan det komma sig att svenska fascister gillar Putin? i ukraina vill dom ju atombomba ryssland och förbjuder allt ryskt, bombarderar dom som inte gillar kuppen i kiev…
  dom bör se come and see: https://www.youtube.com/watch?v=6_DaWgoiQkA

 5. Monica

  2016-11-05 den 17:00

  Vilken bra skriven artikeln! Trist att några inte förstod egentligen vad du menade när du kommenterade klädseln, hur den hängde ihop med vad vi egentligen är och vad vi vi ge sken att vara. Tack.

 6. Ulla

  2016-11-05 den 16:20

  Genom att påvisa att varken SD eller deras \”vänner\” hör hemma i Grands salonger är slaget vunnet.
  De som förr klädde sig i illasittande kostymer från Dressman drar i dag på sig smokingen och hänger på ett bihang
  som accessoar.Hur Grand kan upplåta sina lokaler på detta sätt åt kreti och pleti övergår mitt förstånd men
  alla med vänstersympatier bör snarast bege sig till hotellets FB-sida och rösta ner det med en 1:a.Stil och klass
  är uppenbarligen ingenting för vare sig Grand, SD eller deras vänner!

 7. Guldfisken

  2016-11-05 den 14:54

  En journalistisk bragd av Loan Sundman som heter duga.
  Sällan, eller aldrig, har någon avspisat dessa charlataner så effektivt som hon!

 8. Mats westling

  2016-11-05 den 13:45

  Ja, detta event är sanslöst och en kuslig påminnelse om hur National- socialisterna i Hitlers Tyskland smidde planer….Det är också djupt skamligt av hotelledningen att upplåta hotellet till dessa korkade o farliga konspiratörer. Historiens mörkaste skuggor har åter uppenbarat sig i samarbetet mellan Putin och rasistiska nationalister av modernare modell.
  Som att följa ett matlagningrecept gör man om Stalins, Hitlers och Mssilinis handlingar.
  Jag är föbannad och kräver att riksdagen ändrar i lagtexten så att Sverige inte tillåter rasistiska eller främlingsfientliga partier. Sverige har undertecknat FN-stadgan om mäskliga rättigheter och situationen i vårt parlamentariska system urholkas av lögner, förtal och svek mot mänskliga värden!

 9. Gunilla

  2016-11-05 den 13:21

  Seriöst, vad tillförde det här?
  Ett överklassperspektiv?

 10. Mia

  2016-11-05 den 12:55

  Det här kunde lika gärna ha ha varit Cecilia Hagen som förfasade sig över pöbelns intrång på anorika Grand.
  Men det kan jag säkert läsa mer om i Expressen!

 11. Kringlang

  2016-11-05 den 12:31

  Tack för du finns och uppdatera alla!!

 12. Ken

  2016-11-05 den 10:40

  Hjälp nu till så att inte Grand Hotels fadäs hamnar i glömda lådan. Det hotellet är för mig iaf pest och kolera fram till den dagen ledningen och ansvariga fått ge sig av.
  Tar man in SD så gör man det inte bara för pengarna.???

 13. El

  2016-11-05 den 10:39

  Hej!

  Tack för att du var där och rapporterade till oss! Men det här med din stora fokus på vad kvinnorna hade på sig, känns inte det rätt ovidkommande och klassiskt sexistiskt?

  //El

  • Kent

   2016-11-07 den 09:22

   Hyckleri att Grand tar pengarna för festen och sedan beklagar sig.
   De hade ju kunnat vara tydliga från början.
   Krokodiltårar funkar inte

 14. Anders Nordin

  2016-11-05 den 09:56

  Det är väl ett jättebra initiativ av Grand Hotel att tillåta denna ansamling av stolpskott och människor med minst sagt märkliga åsikter. Kortsiktigt tänkande personer tycker tydligen det är dåligt. Nu kommer alla – i offentlighetens ljus – få reda på exakt vilka partier och grupperingar som står varandra nära. Ingen kan skylla på vänsterpropaganda eller fobier av olika slag.

 15. Afghan

  2016-11-05 den 02:55

  Hej Loan.

  Varför hälsade du inte på mig?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upp