Kontakta oss

KRÖNIKA

Se när Peter Jihde hotas av våldsamma sverigedemokrater

Publicerat

den

KRÖNIKA – Försvinn härifrån annars sopar jag till dig säger flaggbäraren i demonstrationen till den kända journalisten Peter Jihde. Därefter sparkar våldsbenägna sverigedemokrater in dörren på TV-teamets bil. Med nöd och näppe lyckas Peter Jihde undvika att bli biten av en polishund.

Klippet visar en demonstration som Sverigedemokraterna höll 1994. Bilderna talar för sig själv. Fulla våldsbenägna skinheads som hetsar, skriker rasistiska slagord och försöker attackera antirasister. Samma år gick riksdagens talman, Björn Söder in i Sverigedemokraterna. Vad var det som egentligen tilltalade honom? Svaret kan mycket väl finnas i hatet mot invandrare. Enligt Björn Söder själv blev han medlem i partiet efter att ha beställt och läst igenom ett informationspaket som han beställt från partiet. I det dåvarande partiprogrammet kunde man bland annat läsa följande:

”Sverigedemokraterna vill stoppa all invandring av människor från etniskt avlägsna kulturer. Stora resurser måste avsättas för att skapa förutsättningar för att de som kommit till vårt land efter 1970 ska kunna återvända till sina respektive länder inom en snar framtid. Någon hänsyn till utgivna medborgarskap kommer inte att tas utan förslag till en grundlagsförändring och en ny medborgarskapslag kommer läggas.

Det fanns en anledning till varför Sverigedemokraterna slutade demonstrera en gång i tiden. Anledningen var för att det inte gick att kontrollera deras egna medlemmar och sympatisörer. Den nationalistiska extremhögern brukar skylla det hela på motdemonstranterna. Att man själva hade inlett en medveten militant gatukamp ville man inte tala om 1994 och det vill man inte tala om nu heller.

Att SD hade militanta gräsrötter råder det inga tvivel om. Flyktingförläggningar sattes i brand, vänsteraktiva misshandlades och journalister hotades. Det är historisk fakta få vågar tala om idag. Näthatshögern har ju en förmåga till att försöka kväva yttrandefriheten för antirasister. Ibland kanske det behövs en tillbakablick i backspegeln för att minnas vad det är för grunder vi har att göra med. Huruvida Björn Söder kommer bli återvald till riksdagen återstår att se, han har nyligen blivit ordförande för Sverigedemokraterna Kristianstad där Sverigedemokraternas södra distrikt har sitt huvudkvarter. Dessutom har han blivit utstött av Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof som har bildat en ledartrojka utan Björn Söders inflytande.

Vad som däremot kommer bestå är det irrationella hat som Sverigedemokraterna livnär sig på. Samma hat då 1994 som nu 2018. Det kanske behövs en stark antirasistisk rörelse i valrörelsen trots allt?

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se