KRÖNIKA

I mediernas värld är äggkastning värre än mordbränder

KRÖNIKA Är äggkastande barn ett större hot mot demokratin än misstänkta högerextrema attentat? Ja åtminstone om man utgår från hur mainstream-medier rapporterar. Få lär ha missat den så kallade attacken mot Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg, en attack som kallades för “ett hot demokratin” av Sverigedemokraterna själva och som medierna svalde med hull och hår.

När Expressens Niklas Svensson intervjuar Jimmie Åkesson är det lätt att få intrycket att ett terrordåd har begåtts. Bland annat berättar han att Säpo är inkopplade. Visst låter det allvarligt?

– Att inte vara hemma när familjen utsätts för sådant här är jättejobbigt, säger Åkesson till Expressen.

Hade det varit något allvarligt hade Jimmie Åkesson med största sannolikhet tagit sig hem omedelbart. För så gör man när något händer ens familj. Där tror jag inte att Åkesson skiljer sig nämnvärt från hur jag och andra föräldrar agerar – vilket väcker frågan varför Åkesson aldrig åkte hem. Svaret finns eventuellt hos den lokala Fältgruppen i Sölvesborg, vilket Aktuellt Fokus kunde berätta under gårdagen.

Drygt en vecka innan den så kallade “attacken” gick Fältgruppen ut med ett offentligt brev på Facebook där dom belyste problemen med äggkastning i kommunen. Enligt uppgift ska flera husägare drabbats av ett gäng barn som har drivit runt och vandaliserat och trakasserat människor. Problemen ska ha pågått i snart en månad.

På Facebook skriver en Aktuellt Fokus-läsare: “Jag bor 9 km från honom och vi har haft problem med samma sak i kvarteren. Äggakastning o smällare. Förmodligen har dom snorungar vidgat sina vyer eftersom dom är kända här. Vi fick inga löp”

Det må vara förjävligt och frustrerande att skitungar springer omkring och terroriserar hela områden, men det är inget hot mot demokratin. Det är mest ett hot mot villaägarnas fasader och lugnet i villakvarteren, varken mer eller mindre.

Ungefär samtidigt som äggkastningen skedde i Sölvesborg sattes tre asylboenden i brand. Samtliga i södra Sverige och alla tre under loppet av en timme. Polisen uppger att man betraktar bränderna som misstänkta mordbränder.

Förra året anlades 92 bränder på asylboenden i Sverige. I 37 fall misstänktes boende själva ligga bakom bränderna. I 53 anges “okänd gärningsman”. I två fall har polisen kopplat utomstående gärningsmän till bränder. När sektionschefen inom Noa uttalade sig till SVT bekräftade han att polisen misstänker att majoriteten av bränderna är anlagda av utomstående personer – det vill säga tvärtemot den bild som ofta målas ut i mainstream-media.

– Vi misstänker att en stor del av dessa 53 bränder är anlagda av utomstående personer, säger Ola Stoltz, sektionschef inom Noa, till SVT.

Expressen är knappast ensamma om att ha blåst upp äggkastningen i Sölvesborg men dom är ett talande exempel på hur mainstream-medierna fungerar. För när allt kommer till kritan hamnade tre mordbränder i skymundan för något som brukar beskrivas som “pojkstreck” eller “hyss”.

 

Kim Fredriksson 
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

To Top